Cumartesi, Eylül 21, 2024

Son Yazılarımız

Yerli Süper İletken Elektron Hızlandırıcısı Devreye Alındı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenen törenle Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nda (TARLA) devreye alınan elektron hızlandırıcısının açılışını gerçekleştirdi.

Türkiye’yi Süper İletken Elektron Hızlandırıcı Teknolojisinde Dünyadaki 4. Ülke Yapan Tesis

Faz-1 20 meV (em-ivi) demet hattıyla çalışan bu tesis, yerli donanım ve yetkinliklerle hayata geçirilerek Türkiye’yi süper iletken elektron hızlandırıcı teknolojisine sahip dünyadaki 4. ülke haline getirdi.

Bilim ve Teknoloji Odaklı Kalkınmada Araştırma Altyapılarının Önemi

Bakan Kacır, törende yaptığı konuşmada, bilgi üretme ve uygulamaya geçirme kapasitesinin geliştirilmesinde ve yüksek katma değerli ürün ve hizmetleri destekleyecek nitelikte Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin artırılmasında araştırma altyapılarının önemini vurguladı. Sağlık teknolojilerinden nanomalzemelere, güneş enerjisi teknolojilerinden astrofizik ve uzay gözlemlerine kadar birçok alanda faaliyet gösteren araştırma altyapılarını ülkenin bilim temelli kalkınmasında itici güç olarak gördüklerini ifade etti.

Araştırma Altyapılarına Yapılan Yatırımlar

Kacır, 2017’den bu yana Araştırma Altyapıları Komisyonu koordinasyonunda toplam 2 milyar 284 milyon lira ödenek aktarıldığını ve 2024 için de 926 milyon lira ödenek tahsisi yapıldığını açıkladı. Bu yatırımlar kapsamında 10 ulusal araştırma altyapısının kurulduğunu ve bu altyapılarda 800’e yakın nitelikli Ar-Ge personelinin görev yaptığını belirtti.

TARLA’nın Katkıları

TARLA’nın devreye alınmasıyla Türkiye’nin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin geliştirilmesi için önemli bir eşiğin aşıldığını belirten Kacır, bu tesisin:

  • Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacağını,
  • Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edilecek bilgi birikimi ve kabiliyetlerin sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlara cevap vereceğini,
  • Hızlandırıcıda havacılık ve uzay sanayisinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabileceğini,
  • Parçacık fiziği, nükleer fizik, biyoteknoloji ve nanoteknoloji, genetik, malzeme, endüstri, metroloji, çevre, kimya, ilaç, maden, enerji, savunma, uzay, iletişim gibi pek çok alanda araştırma, eğitim ve uygulama imkanı sağlayacağını vurguladı.

Milli Teknoloji Hamlesi Hedefi

Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda yeni araştırma altyapılarıyla teknolojinin takipçisi değil, teknolojiye yön veren bir ülke olma yönündeki kararlılıklarını sürdürdüklerini ifade etti. Bilime ve bilimsel araştırmalara en üst düzeyde kıymet vermeye devam ederek, ülkenin kritik teknolojileri milli olarak geliştirebilmesi ve yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunması için sahip olduğu yetkinlikleri daha ileriye taşıyacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Teşekkür

Kacır, Türkiye’de bilimsel araştırma kapasitesini geliştirmek üzere hayata geçirdikleri her bir yatırımı, her bir projeyi bu inançla gerçekleştirdiklerini vurgulayarak konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek tamamladı.

Latest Posts

Kaçırmayın!