Siemens’in 65 milyon Euro’luk Gebze yatırımından ekonomiye 100 milyon Euro’luk katkı hedefi

Siemens Türkiye, dijital geleceği şekillendirecek yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Siemens Türkiye, Gebze’de yatırım tutarı 65 milyon Euro’ya ulaşan Entegre Üretim Tesisleri bünyesindeki yeni Alçak Gerilim Şalt Cihazları Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Türkiye’den 5 kıtada 80’i aşkın ülkeye ihracat yapan Siemens Türkiye, genişlettiği entegre tesisleriyle ekonomiy

Bilim Haberleri Hit: 7638 / Yorum: 0 / 29 Aralık 2017 12:12
Siemens’in 65 milyon Euro’luk Gebze yatırımından ekonomiye 100 milyon Euro’luk katkı hedefi
-A +A

Teknolojiye olan tutkusu ve köklü birikimi ile elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalizasyon alanlarında öncü olarak ülkemize değer katan Siemens Türkiye, dijital dönüşüme öncülük eden yatırımlarına bir yenisini ekledi. Siemens Türkiye’nin, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) bulunan entegre üretim tesisleri bünyesinde kurduğu yeni Alçak Gerilim Şalt Cihazları Fabrikası; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Siemens AG Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Helmrich ve Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis’in katılımlarıyla bugün düzenlenen törenle açıldı.

Siemens Türkiye’nin büyüme stratejisi çerçevesinde GOSB’ta toplam 150 bin metrekare alan üzerine kurulan Entegre Üretim Tesisleri’nin yatırım tutarı, Faz II kapsamında gerçekleştirilen yeni fabrikayla birlikte 65 milyon Euro’ya ulaştı. Tesisler ülke ekonomisine yılda yaklaşık 100 milyon Euro katkıda bulunacak. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere 1.000 kişiye istihdam sağlayacak olan yeni Alçak Gerilim Şalt Cihazları Fabrikası’nda, kontaktör ve aksesuarları, aşırı akım rölesi, otomatik sigorta, otomatik şalter aksesuar ve aksam parçalarının üretimi yapılacak.

Üstün mühendisliği sayesinde enerji sektörüne yönelik ürünlerde 5 kıtada 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Siemens Türkiye’nin Entegre Üretim Tesisleri, yıllık 30 milyon adedin üzerinde üretim kapasitesine sahip olan yeni fabrikasıyla birlikte ihracat kapasitesini de artıracak. Siemens Türkiye, Gebze’deki Entegre Üretim Tesisleri ile 2018 yılında toplam 110 milyon Euro tutarında ihracat gerçekleştirecek.

Dr. Faruk Özlü: “İleri teknoloji ile donatılmış bu fabrika bizler için bir değerdir, bir nimettir”

Törende yaptığı konuşmada Siemens Türkiye’nin yeni fabrikasının, Türk ekonomisine ve siyasi istikrara duyulan güvenin açık bir göstergesi olduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Türkiye’nin üretimine, ihracatına ve istihdamına katkıda bulunan her fabrika ve her girişim bizim için bir değerdir, bir nimettir. Bugün açılışını yaptığımız fabrikanın, ileri teknoloji ile donatılmış olması bizler için ayrıca memnuniyet vericidir” dedi.

Siemens Türkiye’nin Ar-Ge’ye verdiği önemden duydukları memnuniyetin de altını çizen Bakan Faruk Özlü şunları söyledi: “550 kişilik bir ekiple Ar-Ge çalışmaları yapan Siemens’i tebrik ediyorum. Biz, Hükümet ve Bakanlık olarak Ar-Ge, Tasarım ve İnovasyon yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Bugün itibariyle 762 Ar-Ge, 138 Tasarım Merkezi olmak üzere, toplam 900 adet Ar-Ge ve Tasarım Merkezine ulaşmış bulunuyoruz. Yakın bir zamanda, bininci Ar-Ge ve Tasarım Merkezimizin müjdesini de vereceğiz. Tüm şirketleri ve yatırımcıları; yönetim, üretim, servis, lojistik ve Ar-Ge faaliyetlerinde Türkiye’yi ‘Bölgesel Merkez’ olarak değerlendirmeye çağırıyorum” dedi.

Klaus Helmrich: “Siemens, Türkiye’de güçlü ve güvenilir bir ortak, iyi bir kurumsal vatandaş ve destekleyici bir işveren olmayı sürdürecek”

Siemens olarak Türkiye’deki köklerinin çok güçlü olduğunu ve kendilerini yerel bir şirket olarak gördüklerini belirten Siemens AG Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Helmrich, “Yerel bilgi ve birikimimiz, Türkiye’deki uzun süreli deneyimimiz ve küresel kaynaklarımızı aktarma yeteneğimiz sayesinde müşterilerimizi her zaman memnun edebiliyoruz. Gelecekte de Türkiye’deki müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz,” dedi.

Bu geleceğin dijital olacağını vurgulayan Helmrich konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dijitalizasyon günlük hayatımızın bir parçası haline geldi ve hayatımızda büyük değişiklikler yarattı. Dijital dönüşüm aynı zamanda, rekabetçi yapılarını ve uzun süreli ekonomik güçlerini korumaları için şirketlere ve tüm ülkelere yeni, heyecan verici olasılıklar sunuyor. Gebze’deki Siemens Entegre Üretim Tesislerimizin sunduğu gelişmiş teknoloji, inovasyon odaklı çözüm ve uygulamalarla Türkiye’nin dijital gelişiminde öncü bir rol oynayacağına inanıyoruz. Siemens, şu anda olduğu gibi gelecekte de Türkiye’deki müşterilerimiz için güçlü ve güvenilir bir ortak, Türk toplumu için iyi bir kurumsal vatandaş ve çalışanlarımız için iyi, destekleyici bir işveren olmayı sürdürecek.”

Hüseyin Gelis: “Türkiye’de Türkiye için varız”

Yeni fabrika yatırımının, Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik gelişimi için yürütülen, kesintisiz çalışmaların sonuçlarından biri olduğunu belirten Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Siemens, Cumhuriyet Dönemi’ndeki ilk fabrikasını 1928’de Eskişehir’de açmıştı. Bugün ise burada, son teknolojiyle donatılmış yeni fabrikamızın açılışını gerçekleştirerek yolculuğumuzda çok önemli bir adım daha atıyoruz. 2020 vizyonumuz ile elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalleşme alanlarına odaklanarak sanayimizin geleceğe hazırlanmasında öncü bir rol üstleniyoruz. Faz II yatırımı olarak planladığımız yeni Alçak Gerilim Şalt Cihazları Fabrikamızın üretim teknolojisi ve kapasitesi pazardan gelecek her türlü talebe en hızlı cevabı verecek şekilde tasarlandı. Dijitalizasyon kapsamında Gebze’de geliştirdiğimiz yenilikçi çözümlerimizle üretim süreçlerini iyileştiriyor, kurumlara avantaj sağlıyoruz.”

Siemens Türkiye’nin Ar-Ge yatırımlarının Türkiye ortalamasının iki katına ulaştığına da değinen Gelis, “2017’de 27 milyon Euro olarak gerçekleşen Ar-Ge yatırımlarımızı, 2018’de yüzde 25 oranında artırarak 34 milyon Euro’ya çıkaracağız. Bu yatırımları da özellikle Dijitalizasyon ve Endüstriyel Bulut teknolojilerine odaklayacağız. Ar-Ge alanında çalışan Türk araştırmacı ve mühendislerimizle yarının teknolojilerini bugünden, burada geliştiriyoruz. Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğümüz Kurumsal Teknoloji bölümümüz 50 kişiyle başladığı bu yolda, bugün 550 kişilik bir ekibe ulaştı. Ar-Ge ve İnovasyon Merkezlerimizde, yüzde 35 kadın çalışan oranımızla ulusal ve uluslar arası ortalamaların üzerinde bir profil çiziyoruz. Bu oranı daha da artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Gelis, Siemens’in global çaptaki birikimini ve uzmanlığını, uzun yıllardır Türkiye’ye taşıdıklarını belirterek, “Biz, Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güveniyoruz. Türkiye’nin de Siemens’e güvendiğini iyi biliyoruz. Çünkü biz Türkiye’de Türkiye için varız” dedi.

Tesisler, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük eden çözüm ve uygulamalara da sahip. Bunlar arasında, Siemens’in açık, bulut tabanlı Nesnelerin İnterneti işletim sistemi MindSphere, Gebze kampüste geliştirilen, VR (Virtual Reality) tabanlı eğitimler, uzaktan müşteri kabul testleri, enerji yönetimi VR deneyimi ve dijital iç süreçlerin tümü yer alıyor.

Doğal enerji kaynakları verimli şekilde kullanılıyor

Siemens Entegre Üretim Tesisleri, sektördeki pek çok ilki de bünyesinde barındırıyor. Avrupa’nın en yenilikçi ve en modern üretim alanlarından biri olan tesisler, aynı zamanda Türkiye’nin ilk yeşil bina sertifikasına (LEED Gold) sahip. Tesisler, doğal enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanarak çalışanlara sağlıklı bir ortam yaratıyor ve enerji maliyetlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlıyor. GOSB içinde yer alan tesisler, ana bağlantı yollarına yakınlığı sayesinde lojistikte avantaj da elde ediliyor.

Özellikle aydınlatma, ısıtma, soğutma ve havalandırma gibi uygulamalarda, yüksek verimli, teknolojik ve yenilikçi sistemlerin kullanılmasıyla yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanıyor. Diğer taraftan sensörlü bataryaların kullanılması ve yağmur suyunun toplanarak yeniden değerlendirilmesi ile binalarda yüzde 50 su tasarrufu elde ediliyor. Ayrıca ithal çim yerine az su tüketen yerel bitkilerin tercih edilmesi ve damlama sisteminin kullanılması ile peyzaj alanlarında yine aynı oranda su tasarrufu sağlanıyor.

Siemens Entegre Üretim Tesisleri, yakın gelecekte, kapasite artışı ve teknolojik geliştirmelerle daha da büyüyecek. Tesislerin yer aladığı kampüste kısa süre önce mavi yakalı çalışanlara yönelik bir Eğitim Merkezi de hayata geçirildi. Gelecekte, Faz III kapsamında, kampüs içinde ek yatırımlar da planlanıyor. Bunlar arasında, güneş enerjisi panelleri, sosyal yaşam alanları, yürüyüş yolları, amfi tiyatro, futbol, basketbol ve voleybol sahalarının yer alması hedefleniyor.

İnsan kaynağıyla cazibe merkezi konumunda

Sahip olduğu nitelikli insan kaynağıyla da bir cazibe merkezi konumunda olan Siemens Entegre Üretim Tesisleri, çalışanlarına Siemens AG’nin yurt dışı fabrikalarında da kariyer olanakları tanıyor. Bu sayede son iki yılda tesislerde görev yapan 20 çalışan, farklı ülkelerdeki Siemens fabrikalarında önemli görevler üstlenme imkânına sahip oldu. Mesleki teknik lise ve üniversite öğrencilerine yarı zamanlı çalışma ve staj imkânları sunan Siemens Entegre Üretim Tesisleri, kalifiye genç yeteneklerin sektöre kazandırılmasına katkıda bulunuyor.

Siemens Türkiye hakkında:

1847 yılında Werner von Siemens tarafından Almanya’da temelleri atılan Siemens, Türkiye’de 161 yıldır faaliyet göstermektedir.

Siemens Türkiye, teknolojiye olan tutkusu ve köklü birikimiyle; enerji, altyapı, elektrifikasyon, otomasyon, dijitalizasyon ve sağlık sektörlerine öncülük eden çalışmalara imza atmaktadır. 3 binden fazla çalışanı bulunan Siemens Türkiye, dolaylı olarak ise 40 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Siemens Türkiye’de kadın çalışan oranı %24,5’dir.

Siemens Türkiye, ülke ekonomisine, doğrudan, dolaylı ve teşvik edilen olmak üzere 3,2 milyar TL tutarında katkı sağlamaktadır. (PriceWaterhouse Coopers 2016 Raporu)

Merkezi İstanbul Kartal’da bulunan Siemens Türkiye, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa’daki ofisleri, Gebze’deki Entegre Üretim Tesisleri ve Ankara ODTÜ’de yer alan Teknokent ofisleri ile hizmet vermektedir.

Siemens hakkında:

Siemens AG (Berlin ve Münih), 170 yıldır mühendislikte mükemmellik, inovasyon, kalite ve güvenilirlik yönleriyle öne çıkan uluslararası bir teknoloji şirketidir. Dünya çapında faaliyet gösteren şirket, elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalleşme alanlarına odaklanmaktadır. Enerji ve kaynakları  verimli kullanan teknolojileri ile dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Siemens, verimli enerji üretimi ve enerji iletimi çözümleri tedarikinde lider konumda bulunmaktadır. Siemens ayrıca altyapı çözümleriyle endüstri için otomasyon, sürücü ve yazılım çözümlerinde öncülük etmektedir.

Şirket, bunun yanında önemli tıbbi görüntüleme sistemleri (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans vb.) tedarikçilerindendir ve laboratuvar diagnostiği ile birlikte klinik IT alanlarında da lider konumdadır.

30 Eylül 2017 tarihinde sona eren 2017 mali yılında şirketin elde ettiği toplam gerçekleşen satış geliri 83 milyar Euro, net kârı ise 6,2 milyar Euro’dur. Eylül 2017 sonu itibariyle Siemens’in dünya genelindeki toplam çalışan sayısı yaklaşık 372 bindir.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları