Geleceğin sorusu: “Gerçek mi yapay mı?”

Geleceğin sorusu: “Gerçek mi yapay mı?”

Güncel Hit: 8890 / Yorum: 0 / 15 Ocak 2018 12:26
Geleceğin sorusu: “Gerçek mi yapay mı?”
-A +A

Gartner’ın dijital geleceğe dair tahminlerine göre hızlı bir dijital dönüşümden geçiyoruz. Yapılan tahminlere göre önümüzdeki on yıl içerisinde dünya genelinde 150 milyardan fazla veri sensörü olacak ki bu şu an dünyamızda yaşayan insanların sayısından 20 kat daha fazla.  Bu durum her saniye milyonlarca veri üreteceğimiz anlamına da geliyor. IoT cihazlarının avantajları küçümsenemeyecek kadar fazla. Sundukları gerçek zamanlı bilgi, üretkenliği ve verimliliği artırarak rekabet avantajına dönüştürebilir. Akıllı şehirler gibi yerlerde bu araçlar enerjiyi, önemli kaynakları ve hatta hayatları kurtarabilir.
 

Gartner araştırmasına dair değerlendirmelerde bulunan Metric Genel Müdürü Gökhan Arıksoy, güvenlik konusunun altını çizerek “Öte yandan bu büyük verilerin güvenliğinin sağlanması gelecek yıllarda teknoloji dünyasının en büyük derdi olacak. Uzmanlar siber saldırıların %25’inin 2020’de IoT cihazlarına yönelik olacağını öngörüyor” şeklinde konuştu.  İşte Arıksoy’un dikkat çektiği 2018 ve sonrası için bilişim teknolojilerine dair 10 tahmin:

Görsel ve sesli arama teknolojileri hız kazanacak

Mobil tarayıcı ve uygulama tabanlı işlemler bugün pek çok e-ticaret sitesinde yapılan işlemlerin % 50’sini oluşturuyor. Uygulamalarını görsel ve sesli aramayı desteklemek üzere yeniden tasarlayan markalar, 2021 yılına kadar dijital ticaret gelirini %30 oranında artıracak.  Apple, Facebook, Google ve Microsoft’un yapay zeka alanındaki yatırımları, görsel ve sesli arama teknolojilerine önümüzdeki iki yıl içinde hız kazandıracak.

Dijital devler isteyerek kendi güncel sistemlerini bozacaklar

2020’ye gelindiğinde, dijital devler bir sonraki liderlik fırsatını yaratmak için kendi geliştirdikleri sistemleri isteyerek bozup yeni inovasyonlar getirecekler. Ekran tabanlı e-ticarete karşı Alexa ya da Touch ID’ye karşı Apple Face ID gibi örnekleri daha fazla göreceğiz.

Kripto para birimlerinin değeri hızla artacak

2020 yılının sonuna gelindiğinde bankacılık sektörü, blok köprü tabanlı kripto para birimleri kullanımından 1 milyar dolarlık işletme değeri elde edecek. Kripto para birimleri, 2023 yılının sonuna kadar dünya çapındaki blok zincirin küresel işletme değerinin yarısından fazlasını temsil edecek.

Yapay zeka yanlış bilgi tüketimini artıracak

2022’ye gelindiğinde, gelişmiş ekonomilerin çoğunda gerçek bilgilerden  daha çok yanlış bilgi tüketilecek. Gartner, 2020’den önce finansal piyasalarda dünya çapında dolaşan yanlış bilgiler nedeniyle büyük bir mali dolandırıcılığın yaşanabileceğini öngörüyor. Üç yıl içerisinde gelişmiş ülkeler, yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek amacıyla bu konuda yasalar geçirmeye başlayacak.

“Sahte gerçeklikleri” saptamak zorlaşacak

2020 yılına kadar yapay zeka tarafından düzenlenen “sahte içerikler” yapay zekaların tespit etme yeteneğini aşacak ve dijital güvencesizlik artacak. Gartner, 2018 yılına gelindiğinde, bir zamanlar espri mahiyetinde hazırlanmış bir içeriğin siyasi alanda gerçek kabul edilip toplumsal krizlere yol açabileceğini öngörüyor.

Büyük işletmelerin chatbot kullanımları artacak

2021 yılına kadar, işletmelerin% 50’sinden fazlası geleneksel mobil uygulama geliştirmelerine kıyasla  botlar ve chatbot kreasyonları daha fazla harcama yapacak. Gartner, 2020 yılına kadar tüm büyük işletmelerin % 55’inin üretimde en az bir bot veya chatbot kullanacağını öngörüyor.

Bilişim teknolojisi personelleri iş dünyasında çok yönlü görevler alacak

2021 yılına gelindiğinde bilişim teknolojisi personelinin %40’ı sadece teknik uzmanlık ile ilişkili olmaktan çıkacak. Gartner, işletmelerin %50’sinin bilişim teknolojisinde çok yönlü profiller ve iş tanımları geliştireceğini öngörüyor.

Yapay zeka daha fazla iş olanağı sağlayacak

2020’de yapay zeka teknolojileriyle 1.8 milyon iş ortadan kalkarken, 2.3 milyon iş yaratan pozitif bir net sonuç sağlanacak.

IoT ( Nesnelerin İnterneti) teknolojisi her yere nüfuz edecek

2020’de IoT teknolojisi yeni elektronik ürün tasarımlarının % 95’inde yer alacak.  Gartner 2019 yılının başında akıllı telefonlarla aktive edilen IoT özellikli ürünlerin olacağını öngörüyor.

IoT teknolojisi güvenliği hızla büyüyen bir küresel pazar olacak

2022 yılına kadar, IoT için tüm güvenlik bütçelerinin yarısı, koruma yerine arıza giderme için harcanacak. IoT güvenlik servisleri, güvenlik sistemleri ve fiziksel güvenliğin birleşimi hızla büyüyen bir küresel pazara yol açacaktır.

 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları